hello.felvételi
Felvételizni készülsz? Vannak még kérdéseid? A hello.felvételi hírlevél lényegre törő hírekkel segít tájékozódni a felsőoktatás világában.
Hírek Feliratkozás Kapcsolat
O, M, DLA, BA - Eligazítunk a rövidítések útvesztőjében
A felvételi eljárás során rengeteg rövidítéssel találkozol majd, de ne ijedj meg, mi mindenre tudjuk a választ, és segítünk Neked is, hogy eligazodj a betűrengetegben.
 
A magyar felsőoktatási rendszer három egymásra épülő képzési ciklusból áll: az alap-, a mester- és a doktori képzésből. Ennek megfelelően próbáltuk számodra rendszerezni a betűkódokat.
 
Alapképzés (A) – ide tartozó rövidítések: BA és a BSc
 
Az érettségi megszerzését követően a diplomaszerzés első lépcsőfoka az alapképzés – vagy egy osztatlan mesterképzés (pl. jogász képzés) – elvégzése következik. A 6 vagy 7-8 féléves alapképzésben megszerezhető bachelor (tudományterülettől függően BA – Bachelor of Arts vagy BSc – Bachelor of Sciences) oklevél felsőfokú végzettséget és az adott szaknak megfelelő szakképzettséget nyújt.
 
Osztatlan mesterképzés (O)
 
Néhány szakon diplomaszerzésre az érettségit követően 10-12 féléves osztatlan mesterképzésben van mód. Ilyen pl. a jogász, az orvos, az erdőmérnöki vagy a tanári szakképzettséget adó képzések.
 
Mesterképzés (M) – ide tartozó rövidítések: MA és az MSc
 
A mesterképzésben (MA: Master of Arts, MSc: Master of Sciences) mesterfokozat és szakképzettség szerezhető. Mesterképzésre az vehető fel, aki legalább egy alapképzési diplomával – vagy a korábbi képzési rendszer szerinti főiskolai/egyetemi diplomával – rendelkezik. A felvétel pontos követelményeit a felsőoktatási intézmények saját maguk határozzák meg.
 
Doktori képzés – ide tartozó rövidítések: DLA, PhD
 
A tudományos fokozat (Philosophiae Doctor, PhD) vagy művészeti fokozat (Doctor of Liberal Arts, DLA) megszerzéséhez doktori iskolákban kell tanulni. Fontos tudni, hogy a doktori képzés elsősorban a kutató- és tudós-utánpótlásban játszik szerepet. A tudományos fokozattal rendelkezők nagyobb hányada ugyanis a felsőoktatásban vagy kutatóintézetekben helyezkedik el.
SALT Communications Kft. 1012 Budapest, Logodi utca 44/b.
info@hellofelveteli.hu