hello.felvételi
Felvételizni készülsz? Vannak még kérdéseid? A hello.felvételi hírlevél lényegre törő hírekkel segít tájékozódni a felsőoktatás világában.
Hírek Feliratkozás Kapcsolat
Ösztöndíjlehetőségek - Nézz körül!
Mivel egyetemistaként olyan kiadásaid lehetnek, amivel most még talán nem is számolsz, érdemes körülnézned, hogy melyik felsőoktatási intézmény milyen módon támogatja a hallgatóit.
 
A felvételi eljárásban állami ösztöndíjas és önköltséges képzésekre tudsz jelentkezni, de bármelyik finanszírozási formát választod, egyetemistaként további költségeid merülhetnek fel: tankönyvek, jegyzetek, étkezés, lakhatás (albérlet, kollégium), utazás, kikapcsolódás. A legtöbb felsőoktatási intézményben ösztöndíjat és különféle támogatásokat is meg tudsz pályázni, amelyek segíthetik a plusz kiadásaid finanszírozását. Éppen ezért mindenképp nézz utána, hogy az általad kiszemelt intézmény(ek)ben:

• Van-e tanulmányi ösztöndíj?
• Az adott egyetem/főiskola elismeri, támogatja-e a közösségi vagy szakmai teljesítményt?
• Milyen egyéb díjakra vagy ösztöndíjakra pályázhatsz az adott intézményben a tanulmányaid során?
• Elérhetők-e külföldi ösztöndíjak is? Vagy a külföldi részképzés során pályázhatsz-e támogatásra?
 
A Budapesti Corvinus Egyetem jól ismerve azt, hogy milyen kiadásokat is jelenthet az egyetemi lét, számos támogatási lehetőséget kínál hallgatói számára. A szakjuk mediánja – az adott szakon a hallgatói átlag – felett teljesítő diákok például a második félévtől pályázás nélkül részesülnek tanulmányi ösztöndíjban, ami havonta több 10 ezer forintot jelenthet. Azok pedig, akik remek tanulmányi eredményeik mellett extra közösségi vagy szakmai teljesítményt is nyújtanak, a tanulmányi ösztöndíjat még a kiemelt kari ösztöndíjjal is kiegészíthetik. A Corvinusos hallgatók legkiválóbb 1 százaléka tanévenként pályázhat az oktatásért felelős miniszter által kiírt Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjra, aminek az összege idén 40 ezer forint havonta. A Magyar Nemzeti Bankkal (MNB) együttműködésben megvalósuló szakok legjobban teljesítő hallgatói mindezeken felül az MNB Kiemelt Tanulmányi Ösztöndíjában és Kiválósági Ösztöndíjában is részesülhetnek. E szakok önköltséges hallgatói pedig akár a tandíj összegével megegyező mértékű ösztöndíjat is kaphatnak. A gólyák az egyetem elkezdésének megkönnyítése érdekében egyszeri támogatásra pályázhatnak. A rendszeres szociális ösztöndíjra félévente lehet pályázni. Ha valakinek az életében hirtelen nehézsége adódik, tanulmányai során egy alkalommal rendkívüli szociális ösztöndíjért folyamodhat. Továbbá a külföldi részképzésben – például az Erasmus+ program keretében – legalább 3 hónapot más országban eltöltő hallgatók egyösszegű támogatásért pályázhatnak. Ha további információkra van szükséged a témában, a http://djb.uni-corvinus.hu/ oldalon tájékozódhatsz.
 
(Az információk tájékoztató jellegűek, a Budapesti Corvinus Egyetem ösztöndíjaira vonatkozó rendelkezéseket az Egyetem Szenátusa által elfogadott Hallgatói Térítési és Juttatási Szabályzat határozza meg.)
SALT Communications Kft. 1012 Budapest, Logodi utca 44/b.
info@hellofelveteli.hu