hello.felvételi
Felvételizni készülsz? Vannak még kérdéseid? A hello.felvételi hírlevél lényegre törő hírekkel segít tájékozódni a felsőoktatás világában.
Hírek Feliratkozás Kapcsolat
Pontszámítás - Mennyi az annyi?
Minden képzési területen és szakon a hatályos jogszabályban meghatározott pontszámítási módszerekkel számítják ki a jelentkezők pontjait, de mit jelent ez?
 
A pontszámítás alapképzésen, osztatlan képzésen és felsőoktatási szakképzésen 500 pontos rendszerben történik, vagyis a tanulmányi és az érettségi pontok (maximum 400 pont) mellé különböző jogcímeken maximum 100 többletpont gyűjthető. Mesterképzéseken a jelentkezők maximum 100 pontot szerezhetnek, a pontszámítás szabályait pedig a felsőoktatási intézmények egyenként határozzák meg.
 
Lássuk részletezve:
 
Tanulmányi pontok: maximum 200 pont
Érettségi pontok: maximum 200 pont
Többletpontok: maximum 100 pont
 
A többletpontokat két csoportra lehet osztani:
 
• jogszabály alapján – az előírt feltételek teljesítése esetén – kötelezően adandó többletpontok (emelt szintű érettségi vizsgaeredményért, nyelvtudásért, esélyegyenlőségért),
• képzési területenként adható többletpontok (tanulmányi és művészeti versenyeredmények alapján, szakképesítés vagy sporteredmény alapján).
 
Nem vehető fel az a jelentkező, akinek a felvételi összpontszáma nem éri el a felvételi ponthatárt. A 2019. évi általános felsőoktatási felvételi eljárás során a felvételi ponthatárok meghatározása országosan egyszerre, várhatóan 2019. július 24-én történik.
 
Alapképzésre, osztatlan mesterképzésre, felsőoktatási szakképzésre, valamint mesterképzésre való jelentkezés esetén a jogszabályban meghatározott minimumpontszámok (ún. jogszabályi minimumpontszám):
 
• alapképzés, valamint osztatlan mesterképzés esetén 280 pont, az emelt szintű érettségi-, a nyelvvizsga-, illetve az OKJ szerinti szakképesítés-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
• felsőoktatási szakképzés esetén 240 pont, az emelt szintű érettségi-többletpontokkal együtt, de más jogcímen adható többletpontok nélkül;
• mesterképzés esetén – 100 pontos rendszerben – 50 pont.
SALT Communications Kft. 1012 Budapest, Logodi utca 44/b.
info@hellofelveteli.hu