hello.felvételi
Felvételizni készülsz? Vannak még kérdéseid? A hello.felvételi hírlevél lényegre törő hírekkel segít tájékozódni a felsőoktatás világában.
Hírek Feliratkozás Kapcsolat
Mennyit érhet a diplomám?
Vajon csak a felsőoktatási intézmények marketingfogása, vagy tényleg többet kereshet az, akinek diplomája van? Van-e olyan diploma, amivel garantált munkahely vár az egyetemi idő után?
 
A felsőfokú végzettségű diplomás munkavállalók az OECD idei tanulmánya szerint lényegesen jobb kereseti viszonyokkal rendelkeznek, mint a csupán középfokú érettségivel rendelkező társaik. (Az OECD-országokban a diplomás 25-64 évesek 54 százalékkal többet keresnek, mint a középfokú végzettségűek.) A fizetések közti különbségek aránya az összes OECD-ország közül nálunk a legnagyobb: Magyarországon az egyetemet végzettek több mint kétszer annyit keresnek, mint az érettségizettek.

Természetesen szakmánkként eltérőek a kereseti lehetőségek. A versenyszféra sikerágazataiban – főként, ahol jelenleg még kevesebb az adott területet jól ismerő, szakirányú képzettséggel rendelkező szakember – különösen magas munkabérek is elérhetők.

Bár egyes szakmák esetében (pl.: orvos, jogász) a diploma előfeltétel, a felsőfokú végzettség még nem garancia az azonnali elhelyezkedésre. Fontos a felsőoktatásból kilépő fiatal szakmai tapasztalata, tudása, alkalmassága. Több olyan terület is van, ami jelenleg igen komoly munkaerőhiánnyal küzd – ld. például informatikai terület. Az ilyen szakmai képzettséggel rendelkező hallgatók legjobbjai gyakran már az iskolapadból elkelnek, de a műszaki végzettségű fiatalok, a gépész-, villamos- és építőmérnökök is biztos elhelyezkedéssel és kiváló fizetési viszonyokkal számolhatnak. Ezen felül nagy a kereslet a jól képzett gazdasági szakemberek iránt is. A statisztikai adatok is a diplomások mellett szólnak. Ezek ugyanis azt mutatják: az okleveles pályakezdők munkanélküliségi rátája a teljes népességre vetítve 2-3 százalék, míg az alacsonyabb végzettségűek esetében ez 8 százalék.

A statisztikák szerint a Corvinus Egyetemen diplomát szerzők még a diplomások között is kiemelkedően jó kilátásokkal lépnek be a munka világába: mindhárom kar végzettjei jelentősen nagyobb átlagos jövedelemmel rendelkeznek, mint a más egyetemek azonos szakjain végzettek.
SALT Communications Kft. 1012 Budapest, Logodi utca 44/b.
info@hellofelveteli.hu